Кишкова інфекція – як запідозрити та лікувати?

Impression

Кишкова інфекція – як запідозрити та лікувати?

Літо та осінь приносять нам не лише приємну погоду та активність на свіжому повітрі, а й безліч гастро-задоволень у вигляді фруктів, ягід, барбекю, овочів, зелені. На пікніках та літніх фудкортах їжа здається смачнішою та привабливішою, а якщо все це ефектно приправлено екзотикою, то втриматися просто неможливо!

На жаль, буває так, що гастро-задоволення призводять до гастро-неприємностей, яскравою представницею яких є кишкова інфекція (КІ).

Кишкова інфекція – це інфекційне захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ), яке викликають певні мікроорганізми: в першу чергу бактерії та віруси, хоча не обійшлося тут і без патогенних грибів та паразитів.

Як проявляється кишкова інфекція?

До симптомів КІ відносяться підвищення температури; загальна слабкість та лихоманка; біль у животі, іноді спастичного характеру; блювання та нудота; погіршення чи повна відсутність апетиту; діарея, яка часто є причиною зневоднення.

При перших ознаках КІ необхідно звернутися до лікаря. Незважаючи на те, що найчастіше захворювання проходить саме по собі, в деяких випадках воно призводить до серйозних ускладнень, особливо у пацієнтів групи ризику: діти, люди похилого віку, особи з хронічними захворюваннями та ослабленим імунітетом.

Чому виникає кишкова інфекція?

Механізм розвитку хвороби пов’язаний із потраплянням патогенних мікроорганізмів у травний тракт людини з подальшим розвитком хвороби. Мікроби чекають на нас у воді та їжі, можуть передаватися при контакті з людьми або тваринами, які є переносниками інфекції. Велике значення має дотримання правил приготування їжі, і навіть вибір джерела питної води. Правильна термічна обробка часто може запобігти таким «гастро-неприємностям».

Для діагностики КІ лікар може призначити лабораторні аналізи калу на наявність патогенів та бактеріологічне дослідження. На підставі результатів діагностики буде вибрано відповідне лікування.

Важливо пам’ятати, що самодіагностика та самолікування може бути небезпечним при КІ! Призначення антибіотиків має проводитися лише за рекомендацією лікаря, щоб уникнути розвитку резистентності до препаратів. Крім того, лікар може рекомендувати застосування сорбентів, таких як активоване вугілля, для зв’язування та виведення токсинів з організму.

Одним з найбільш поширених препаратів для лікування кишкової інфекції є Смекта.1 Цей препарат має антидіарейну, обволікаючу та адсорбуючу дію, що допомагає усунути симптоми діареї та зняти запалення в кишечнику.

Чи небезпечна кишкова інфекція?

Раніше ми згадували, що в більшості випадків КІ не несе істотної загрози життю та здоров’ю людини. Однак важливо пам’ятати про ризик розвитку зневоднення, яке часто стає причиною серйозного погіршення загального стану і навіть госпіталізації пацієнта.

При перших проявах КІ важливо стартувати відпоювання чи оральну регідратацію, що дозволить вчасно заповнити втрату води та солей організмом та не допустити зневоднення та електролітних порушень. Для відпоювання при КІ найбільш ефективними є спеціальні розчини для оральної регідратації, які містять воду та солі в потрібній організму концентрації.

Насамкінець, при підозрі на кишкову інфекцію важливо вчасно звернутися до лікаря для отримання кваліфікованої допомоги. Дотримання гігієнічних норм, правильне приготування їжі та своєчасне звернення до лікаря допоможуть уникнути розвитку серйозних ускладнень та швидше подолати захворювання.

 

Перед вживанням будь-якого препарату потрібно проконсультуватися з лікарем та ознайомитися з інструкцією.

  1. Інструкція з медичного застосування препарату СМЕКТА.
Де купити