Симптоми харчової алергії

Impression

Якщо ви вперше скуштували устрицю, равлика або козячий сир, і на шкірі з’явились червоні плями або ще гірше – діарея або задишка, ймовірно, що ви потрапили у 3% людей, які мають харчову алергію. Харчова алергія – це патологічна реакція організму, коли імунна система вважає певні речовини у безпечних для більшості людей продуктах небезпечними. Захищаючись, вона кидає на боротьбу з ворожими алергенами антитіла та лейкоцити, а ми відчуваємо цю боротьбу у вигляді певних запальних реакцій. Іноді організм реагує так активно, що це може створювати загрозу життю. Як розпізнати харчову алергію – обговоримо у цій статті.

 

Як проявляється харчова алергія

 

Зазвичай алергічна реакція розвивається через 15–30 хвилин після того, як білок чужорідного продукту потрапив у кишечник. Імунні клітини, які знаходяться в слизовій оболонці кишечника, зустрічають сторонній антиген бурхливою реакцією – викидом у кров гістаміну. Така гіперчутливість може проявлятися різними симптомами:   

  • кропив’янка;
  • почервоніння шкіри або атопічний дерматит;
  • свербіж і сльозовиділення в очах;
  • кашель або нежить;
  • головний біль.

При тяжких випадках може статись набряк обличчя, гортані та верхніх дихальних шляхів, хрипи та ускладнене дихання, блювота або діарея, спазми в животі, запаморочення і втрата свідомості. Важливо, що на один і той самий продукт щоразу може бути різна алергічна реакція. При повторному контакті з алергеном можливе посилення реакції та необхідність швидкої допомоги. Алергологи навіть називають харчову алергію трансформером – через те, що клінічні симптоми можуть бути різними і вражати травну, дихальну та серцево-судинну системи. Причому, проявлятись можуть як один синдром, так і кілька одразу.

Продукти-алергени

Близько двохсот продуктів потенційно можуть бути алергенними. Але перші сходинки посідають такі: 

  1. арахіс та інші горіхи;
  2. курячі яйця;
  3. м’ясо;
  4. равлики; 
  5. жаби;
  6. риба, особливо морська;
  7. молюски та ракоподібні;
  8. молоко свійських тварин;
  9. пшениця;
  10. соя та продукти з неї;
  11. окремі сорти риби;
  12. мед;
  13. цитрусові;
  14. фрукти та овочі, не властиві для регіону проживання.

  

Діагностика харчової алергії

 

Для того, щоб діагностувати харчову алергію, лікар може призначити такі дослідження:

  • шкірний тест: тонкою голкою на передпліччі робиться невеличка подряпина, на яку наноситься мікрошматочок продукта. Тест вважається позитивним, якщо на місці подряпини виникає запалення;
  • аналіз крові: за його допомогою визначають наявність у крові антитіл «IgE», які організм виробляє у відповідь на алергічну реакцію.

Алергопроби допомагають визначити антиген, який провокує реакцію, аби не їсти продукт, який не до вподоби нашому організму. Але для цього потрібно точно визначити алерген (або найчастіше групу алергенів). Повністю вилікуватися від харчової алергії неможливо, але підтримувати здоровий стан організму без шкідливих для нього продуктів цілком реально. Втім, у сучасній медицині існує й протилежний підхід, коли дітям вводять у невеликих дозах продукт-алерген, на що в організмі виникає імунна відповідь. Який метод оптимальний саме для вас – можливо з’ясувати лише в співпраці з лікарем, який добре знає анамнез і всі деталі аналізів! Також важливо відрізняти харчову алергію від харчової непереносимості.

Де купити