Цікаві факти про Діосмектит

Impression

Винаходи й технології, до яких вже звикли, часто сприймаються буденно, та варто лише уважніше поглянути на знайомі з дитинства речі і перед нами відкриється цікавий світ! 

Сьогодні поговоримо про діосмектит – речовину, яку ми звикли застосовувати як антидіарейний засіб та ентеросорбент при харчових отруєннях, кишкових інфекціях та інших проблемах, пов’язаних з травленням. Діосметит, що відомий нам під брендовою назвою – Смекта – виробляється у Франції та має багато цікавих особливостей.

В літературі можна зустріти декілька назв, що означають одну й ту саму речовину:

  • діосмектит, 
  • смектит,
  • діоктаедричний смектит.

Діосмектит – це компонент природної глини, що має лікувальні властивості. Щоб виділити діосмектит, сировина має бути особливою та відповідати трьом основним вимогам: 

  • Глина має бути високої мінералогічної чистоти і обов’язково містити катіони у просторі між слоями  з низьким електростатичним потенціалом. Саме ці властивості надають медичній глині необхідної поглинаючої та гідратаційної здатності, що є основою ефективної дії засобу в шлунково-кишковому тракті.
  • Високоякісна натуральна глина повинна мати мінімум звичайних природних домішок.
  • Для виробництва ліків у промислових масштабах, глина має бути однорідною та стабільною.

Саме тому з 360 кар’єрів, у яких можна було б видобувати медичну глину, було відібрано лише 4, що відповідають зазначеним вище вимогам. 

Послідовна суха та волога обробка медичної глини дозволяє виділити та ізолювати діосмектит від інших мінералів. На всіх етапах виробництва Смекта1 проводиться більше 90 різних контрольних тестів, щоб отримати необхідні фізико-хімічні характеристики продукту. 

Перед тим як потрапити на полиці аптек, готова продукція проходить іще 9 випробувань, що гарантує безпеку та якість лікарського засобу Смекта.1

Оригінальний діосмектит (Смекта) виробляється на двох підприємствах у Франції. Одне з них розташоване в комуні Л’іль-сюр-ла-Сорг на півдні Франції, а інше у Рю Ете Віртон Дрьо на кордоні з Нормандією.

Цікаво, що Смекта є лікарським засобом! Тобто, оригінальний діосмектит має велике досьє доклінічних та клінічних досліджень, що підтверджують ефективність його застосування у відповідних клінічних ситуаціях.1

Діосмектит має унікальні лікувальні властивості, що обумовлюють сферу його застосування в медицині:

  1. відновлює нормальну проникність слизової оболонки та зміцнює щільні контакти епітеліоцитів кишечника, що є основою антидіарейної дії смектиту;1,2
  2. адсорбує шкідливі компоненти, токсини, бактеріальні й вірусні частики, та сприяє їх виведенню з травної системи;1
  3. частинки смектиту здатні утворювати захисний бар’єр на слизовій оболонці кишківника;3
  4. має протизапальну дію, адже здатен знижувати рівень інтерлейкіну-8;2
  5. володіє прямою противірусною дією, адже здатен пригнічувати реплікацію ротавірусу, а також знижувати утворення та вивільнення вірусного ентеротоксину NSP4;4
  6. смектит має вибіркову або селективну сорбційну активність – практично не адсорбує поживні речовини, вітаміни, ферменти і не чинить пошкоджуючої дії на мікробіом кишківника.5,6

Діоктаедричний смектит є речовиною з високим профілем безпеки, що був підтверджений у багатьох клінічних дослідженнях, тому він може використовуватися не тільки для дорослих, а й у дітей з 2-х років.1

В Україні оригінальний діосмектит вже багато років доступний та відомий під назвою Смекта, що відпускається в аптеках без рецепту і має три смаки:1

  • ваніль,
  • апельсин-ваніль,
  • полуниця.

Також, діосмектит доступний у зручній готовій до вживання формі – стіки Смекталія.7

Перед застосуванням лікарського засобу обов’язково ознайомтеся з інструкцією з медичного застосування та отримайте консультацію лікаря.

 

Література

  1. Інструкція з медичного застосування лікарського засобу Смекта Ваніль.
  2. Song Z.H., Ke Y.L., Xiao K., et al. Diosmectite-zinc oxide composite improves intestinal barrier restoration and modulates TGF-β1, ERK1/2, and Akt in piglets after acetic acid challenge. J. Anim. Sci. 2015; 93 (4): 1599-1607. doi: 10.2527/jas.2014-8580.
  3. Alonso-Cotoner C., Abril-Gil M., Albert-Bayo M., et al. The role of purported mucoprotectants in dealing with irritable bowel syndrome, functional diarrhea, and other chronic diarrheal disorders in adults. Adv. Ther. 2021; 38: 2054-2076. doi: 10.1007/s12325-021-01676-z.
  4. Buccigrossi V., Russo C., Guarino A., et al. Mechanisms of antidiarrhoeal effects by diosmectite in human intestinal cells. Gut. Pathog. 2017; 9: 23. doi: 10.1186/s13099-017-0172-2.
  5. Маркелов Д.А., Геращенко И.И. Сравнительное изучение адсорбционной активности медицинских сорбентов. Химико-фармацевтический журнал, 2008; 42 (7).
  6. Da Silva K., Guilly S., Thirion F., et al. Long-term diosmectite use does not alter the gut microbiota in adults with chronic diarrhea. BMC Microbiol. 2022; 22 (1): 54. doi: 10.1186/s12866-022-02464-7.
  7. Інструкція з медичного застосування лікарського засобу Смекталія.
Де купити