Цікаві факти про травну систему

Impression

Щоранку ми прокидаємося, снідаємо, п’ємо каву та поспішаємо на роботу, не думаючи про те які процеси проходять зараз всередині нашого тіла. Ми не звикли замислюватись про «всесвіт всередині нас».

Наш організм – це складний і цікавий біологічний механізм у якому кожна система органів має свої унікальні характеристики. Окремі органи, тканини і клітини нашого організму працюють синхронно, забезпечуючи сотні функцій, необхідних для щоденної життєдіяльності. 

Давайте пильніше поглянемо сьогодні на нашу травну систему.

 

Шлунково-кишковий тракт – унікальна система!

 

Уявіть собі, що Ваша травна система працює цілодобово. Навіть прямо зараз, коли ви читаєте ці слова! Вона продовжуватиме виконувати свою роботу, перетравлюючи їжу, решту дня та всю ніч.1

 

Як працюють різні відділи ШКТ?

Роль шлунка в основному полягає у тому, щоб змішувати їжу з шлунковим соком і перетворювати її в густу пасту під назвою хімус. Тонкий кишечник, який становить дві третини травного тракту, відповідає за перетравлення та поглинання поживних речовин із хімусу, які потім передаються в кров для розподілу по всьому тілу.

Товстий кишечник є кінцевим відділом травного тракту. Вся неперетравлена ​​їжа потрапляє сюди з тонкої кишки, щоб далі бути виведеною з організму.

 

Декілька цікавих фактів про травний тракт, яких ви, можливо, не знали:

 

  • Шлунок може вмістити приблизно 1,5 літра їжі та рідини.

 

  • Довжина тонкої кишки становить близько 6 метрів, а товста кишка — лише біля 1,5 метрів завдовжки.

 

  • Процес травлення починається у роті під час жування. Ваші слинні залози виробляють слину, травний сік, який зволожує їжу, щоб вона легше проходила через стравохід у шлунок.2

 

  • Більша частина процесу травлення відбувається в тонкому кишечнику. Тут відбувається понад 90% травлення і всмоктування поживних речовин.

 

  • Ваш ШКТ містить понад 500 видів бактерій.

 

  • Основний травний сік вашого шлунку, який називається соляною кислотою, дуже їдкий. Шлунок захищає себе товстим шаром слизу. Без цього шару шлункова кислота могла б перетравити сам шлунок.

 

  • Кислота у вашому шлунку досить сильна, щоб спалити шкіру. Та як же шлунок може це витримати? Товстий шар слизу захищає слизову оболонку шлунка та утримує кислоту всередині, де вона взаємодіє з їжею.1

 

  • Травлення – це 6-етапний процес. Шість основних видів діяльності травної системи: ковтання, рух, механічне травлення, хімічне травлення, всмоктування та виведення.3

 

  • У 1868 році німецький лікар Адольф Куссмауль за допомогою ендоскопа вперше заглянув у шлунок живої людини.

 

  • Підшлункова залоза – це залозистий орган, розташований позаду шлунка, який виробляє коктейль ферментів, що поступають у дванадцятипалу кишку.

 

  • Шлунок має три м’язові шари. Поздовжній і циркулярний шари знаходяться по всьому травному каналу і переміщують їжу за допомогою перистальтичних скорочень. Третій, косий, шар шлунка збиває їжу, щоб розщепити її.3

 

  • В 12 палій кишці відбувається більша частина хімічного травлення і починається всмоктування життєво важливих поживних речовин, вітамінів і мінералів. Адже протоки підшлункової залози, жовчного міхура та печінки виводять панкреатичний сік, жовч та інші травні рідини у дванадцятипалу кишку плюс із шлунка сюди потрапляє хімус.3

 

Дбайте про здоров’я травної системи та пізнавайте всесвіт власного тіла!

 

Література

  1. Cleveland clinic, «Gut Check: Fun Facts About Your Digestive System», 2023
  2. National institute of Diabetes and Digestive and kidney diseases, «Your Digestive System & How it Works»
  3. Visiblebody, «Anatomy & Physiology of Digestion: 10 Facts That Explain How the Body Absorbs Nutrients», 2023
Де купити