Що не варто робити при діареї?

Impression

Що не варто робити при діареї?

 

Діарея мало приємна річ… що робити наче усі знають. А давайте поговоримо сьогодні чого робити не варто!

 

  1. Не варто відмовлятися пити, навіть коли діарея супроводжується нудотою чи блюванням. Адже організм втрачає рідину та електроліти, є ризик виникнення зневоднення. Обирайте спеціальні розчини, які подобаються Вам за смаком та пийте маленькими ковтками кожні 5-10 хвилин.

 

  1. Пити лише звичайну воду, сік, чай чи бульйон. Вода є хорошим засобом для заміни рідини, але вона не містить збалансованої та достатньої кількості електролітів таких як: натрій, калій, хлор, кальцій які втрачаються при діареї.

 

Але найкраще при діареї пити спеціальні готові розчини, що доступні в аптеках, адже вони містять всі найважливіші електроліти для відновлення водно-електролітного балансу та глюкозу, як додаткове джерело енергії. 

 

  1. Вживати алкоголь, кофеїн, адже вони можуть подразнювати слизову ШКТ і тим самим посилювати діарею. А ще не варто забувати, що алкоголь і кофеїн мають сечогінну дію.

 

  1. Не варто їсти, що заманеться. Коли хворієш немає бажання щось готувати, тому часто пацієнти можуть їсти те, що є в холодильнику. Але варто пам’ятати, що деякі продукти навпаки можуть посилити діарею або викликати газоутворення. Наприклад: свіжі овочі та фрукти, квасоля, броколі, капуста, брюссельська капуста, цвітна капуста, листова зелень і солодкі продукти, такі як печиво або тістечка,  смажена, жирна їжа, гострі страви, оброблені харчові продукти, сардини, цибуля, часник, кукурудза, всі цитрусові, тощо.

 

  1. Не варто вживати молочні продукти, адже вони можуть посилити діарею. Виняток це йогурт, який містить корисні бактерії – пробіотики. 

 

  1. Не їсти, доки не мине діарея. Тривалість діареї може бути різною, від однократного випадку до тижня, а то й більше. Не забувайте, що при діареї організм постійно втрачає рідину та електроліти, які потрібно вчасно поповнювати, щоб уникнути зневоднення.

 

Нагадаємо, що більшість епізодів діареї є короткочасними або гострими і зникають через кілька днів. Однак у деяких людей розвивається хронічна діарея, яка триває тижнями або довше.

 

  1. Тривалий час знаходитись на суворій дієті, наприклад їсти лише крекер, сухарики та пити воду. Нашому організму потрібні сили, щоб якомога швидше відновиться. 

 

  1. Не варто відмовлятись від рекомендованої дієти. Спробуйте дієту BRAT : (B)банани, білий (R)рис, (A)яблучне пюре і (T)тост.

 

За даними Національного інституту діабету, захворювань травної системи та нирок (NIDDK) ви також можете спробувати варену картоплю, крекери або варену моркву.

 

  1. Їсти великими порціями. Занадто багато продуктів стимулюватиме кишечник швидше рухатись, що може посилити діарею. Краще організувати 5-6 разове харчування.

 

  1. Вживати газовані напої та фруктові соки.

 

  1. Пити дуже гарячі або дуже холодні напої. Уникайте екстремальних температур, щоб уникнути нудоти на додаток до діареї.

 

  1. Не звертати увагу на погіршення свого стану, виникнення зневоднення (спрага, запаморочення, головний біль, зменшення виділення сечі) обґрунтовуючи це тим, що скоро все мине само собою.

 

  1. Призначити самому собі та здати купу аналізів. Без призначень лікаря цього робити не потрібно.

 

  1. Займатися самолікуванням. Призначати самому собі ліки може бути небезпечно для Вашого здоров’я або ж безглуздо, так наприклад призначити собі антибіотики при вірусній діареї. 

 

  1. Відмовлятися від призначеного лікування, думаючи, що все мине само собою. Так у більшості випадків діарея триває декілька днів та може минути, але є випадки, коли без «серйозного» лікування не обійтись.

 

  1. Не звертатися своєчасно до лікаря. Варто терміново звернутися до лікаря, якщо:
  • діарея посилюється чи довго не минає,
  • з’явилися домішки крові в стільці,
  • приєднались нудота, блювання, 
  • є лихоманка,
  • посилюється біль в животі,
  • з’явились ознаки зневоднення (спрага, запаморочення, втома, зменшення кількості чи потемніння сечі, суха шкіра, зниження тургору та еластичності шкіри).

 

Література

Medlineplus, «When you have diarrhea»

Healthline, «What to Eat When You Have Diarrhea», 2023

Verywellhealth, «Foods That Help with Diarrhea. What to Eat and Drink to Ease Diarrhea Symptoms?»

Де купити