Мільйони людей у всьому світі страждають від ХО, яке може виникнути при вживанні зараженої їжі, напоїв.1
ХО найчастіше спричинене потраплянням вірусів, бактерій, грибів, токсинів в їжу або напої, які ми вживаємо.
Група ризику виникнення ХО.4
- Вікові особливості.
Діти до 5 років та старші люди, після 65 років. Особливо небезпечна діарея для новонароджених та немовлят, що призводить до важкого зневоднення всього за день-два.
- Вагітні.
При вагітності часто знижується імунітет, а отже, і резистентність до інфекційних агентів, які викликають харчові отруєння.
- Люди із хронічними захворюваннями.
Багато хронічних захворювань впливають на імунітет, включаючи інфекції, онкологічні захворювання, імунодефіцитні та аутоімунні захворювання.
- Прийом лікарських засобів.
Наприклад, кортикостероїди, імунодепресанти, хіміотерапія, тривала антибіотикотерапія.
Вагітні жінки, маленькі діти, люди похилого віку і люди з ослабленою імунною системою більш схильні до ризику довгострокових ускладнень після перенесеного ХО.
Симптоми ХО
Прояви ХО можуть змінюватись від легких до дуже важких. Залежно причини харчового отруєння, симптоми виникають від кількох годин до кількох днів.
Найчастіші:
Нудота.
Блювання.
Діарея.
Біль у животі та спазми.
Підвищення температури тіла.
Головний біль.
Погане самопочуття.
Розпізнавання симптомів ХО та інших хвороб ШКТ має життєво важливе значення для раннього виявлення захворювання та лікування.2
У чому небезпека ХО?
Запобігання захворюванню має вирішальне значення, оскільки ХО може призвести до серйозних ризиків для здоров’я, включаючи зневоднення, довгострокові ускладнення.
Однією з «небезпек» ХО є зневоднення. При блюванні та діареї організм втрачає багато рідини та електролітів, розвивається зневоднення. Це проявляється втомою, головним болем, слабкістю, сухістю шкіри та слизових оболонок та ін.
Більшість випадків ХО минають без подальших проблем, але є винятки. На жаль, існують ситуації, коли розвиваються ускладнення, хоча вони, як правило, рідкісні.4 Менш поширені, але набагато серйозніші ускладнення залежать від виду бактерій, що викликали харчове отруєння.
Ускладнення при ХО:
- Реактивний артрит.
- Ураження нервової системи (менінгіт, синдром Гієна-Барре).
- Порушення роботи нирок (гемолітико-уремічний синдром, ниркова недостатність).
- Сепсис.
- Порушення роботи шлунково-кишкового тракту (СПК, непереносимість лактози).
- Ураження дихальної системи (характерно для ботулізму).
- ХО у дуже поодиноких випадках може призвести до летального наслідку, який спричинений важким зневодненням, недостатністю органів і систем тощо.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), щорічно реєструється близько 600 мільйонів випадків захворювань харчового походження, внаслідок яких гине близько 420 000 осіб.2
У яких випадках варто негайно звернутися до лікаря?
Якщо прояви ХО посилюються – лихоманка, посилюється біль у животі, діарея з домішкою крові, діарея та блювання понад 3 дні, відсутність сечовипускання.
До проявів тяжкого ХО у дорослих відносяться:
- Діарея з домішками крові
- Діарея, що триває понад 72 години.
- Гарячка вище 390С
- Часте блювання.
- Зниження чи відсутність сечовипускання.
- Тяжке зневоднення.
Як запобігти ХО?
Один із найкращих способів — стежити за особистою гігієною та безпекою продуктів та напоїв. Що включає: часте миття рук, приготування їжі при відповідній температурі, правильне зберігання продуктів, швидке охолодження продуктів, що швидко псуються, відмова від вживання «вуличної» їжі.
Слідкуйте за питним режимом, пийте протягом дня чисту воду.
Література
- Аustraliawide firstaid «The Dangers of Food Poisoning: Understanding the Risks, Symptoms, and Prevention Strategies»
- Lifesciencesintelligence, 2023, «Understanding Food Poisoning, Healthcare Professionals’ Role in Prevention»
- Мedic, https://www.medic8.com/healthguide/food-poisoning/complications.html